Je ziet het bij veel profielen opduiken:

”Als gevolg van het nieuwe beleid op Facebook geef ik hierbij aan dat op mijn persoonlijke gegevens, teksten, professionele foto’s en video’s, enz (als gevolg van de Berner Conventie) mijn copyright rust.

 Voor commercieel gebruik is dus ten alle tijden mijn schriftelijke toestemming vereist! (Een ieder die dit bericht leest kan dit kopiëren en op hun Facebook plakken. Diegene zijn dan tevens beschermd volgens het auteursrecht.)“ het verbaasd me steeds weer hoe snel mensen dit gewoon aannemen en delen.

Facebook stelt het volgende in zijn algemene voorwaarden over de eigendom van inhoud, die je plaatst : Je bent eigenaar van alle inhoud en informatie, die je post op Facebook en je kan bepalen hoe het wordt gedeeld  door middel van uw privacy en applicatie-instellingen.

Dus, door het plaatsen van inhoud of informatie, verleent u Facebook de licentie om uw inhoud overeenkomstig uw privacy en applicatie-instellingen te gebruiken. Dat betekent, tenzij u voor de inhoud hebt ingesteld als volgt :  ‘Aangepast’ > Alleen Ik “, er iemand die inhoud kan zien.

Als iemand uw inhoud op Facebook ziet, kunnen ze steeds die inhoud kopiëren, delen of vastleggen op een bepaalde manier. U bezit nog steeds de inhoud zelf, maar u hebt de controle verloren. In feite, zelfs als u uw foto’s op Facebook verwijdert, zijn ze nog steeds technisch niet verwijderd.

Trouwens zijn de naam en de profielfoto van de gebruikers steeds standaard zo ingesteld dat ze mogen gebruikt worden in advertenties op Facebook. Je kan dit wel ongedaan maken door naar “Acountinstellingen” te gaan en daar via “Facebook Adds” die instellingen aan te passen.

De volgende passages van de Algemene Voorwaarden van Facebook zijn duidelijk :

Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.

Wanneer je IE-inhoud verwijdert, wordt deze verwijderd op een manier die vergelijkbaar is met het legen van de prullenbak op een computer. Je begrijpt dat verwijderde inhoud echter gedurende een redelijke tijd mogelijk aanwezig blijft in back-ups (maar niet beschikbaar is voor anderen).

Een uittreksel uit het bovenvermelde maakt het nog duidelijker : ” Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.” Daarenboven blijft, zoals hierboven aangegeven die inhoud een redelijke tijd aanwezig blijft in back-ups (lees : x-aantal jaren). Daarna komt ” (maar niet beschikbaar is voor anderen)” : wie echter de link heeft naar de foto’s kan die nog altijd zien !

En dan nog de volgende informatie van Facebook :

“Je naam, profielfoto, omslagfoto’s, geslacht, netwerken, gebruikersnaam en gebruikers-ID worden behandeld zoals alle andere gegevens die je openbaar maakt.”

“Als je ervoor kiest je gegevens openbaar te maken, betekent dat ook dat deze gegevens:

  • met jou kunnen worden geassocieerd (bijvoorbeeld je naam, profielfoto’s, omslagfoto’s, Facebook-tijdlijn, gebruikers-ID enzovoort.), zelfs buiten Facebook;
  • kunnen worden weergegeven wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert op Facebook of via een openbare zoekmachine;
  • toegankelijk zijn voor de met Facebook geïntegreerde games, toepassingen en websites die jij en je vrienden gebruiken, en toegankelijk zijn voor iedereen die onze API’s zoals onze Graph API gebruikt.
  • Soms kun je geen publiek selecteren als je iets plaatst (zoals wanneer je op het prikbord van een pagina schrijft of reageert op een nieuwsartikel dat gebruikmaakt van onze reactieplug-in). Dit komt doordat sommige soorten verslagen altijd openbaar zijn. Als algemene regel geldt dat je ervan uit moet gaan dat als je geen deelpictogram ziet, de informatie openbaar zal zijn.
  • Wanneer anderen informatie over jou delen, kunnen ze deze ook openbaar maken.”

Als je het bovenstaande allemaal leest, dan heeft het overnemen van het bewuste kettingbericht totaal geen invloed op de voorwaarden van Facebook, die je trouwens allemaal volledig hebt geaccepteerd toen je een account aanmaakte op Facebook.

0

18 Replies to “Nieuwe hoax op facebook!

  • Pingback: HOAX op facebook - MASJO Social Media Services

  • Pingback: HOAX op facebook • MASJO Social Media Services

  • Socialpro
    Socialpro

    @ Mascha,De meeste mensen denken er zelfs niet eens over na, als ze dergelijke hoax op hun FB zien. Dan is het van hup-hup, even snel delen…. Vraag me soms af met welk doel dergelijke kettingen gemaakt worden of is het gewoon een tijdverdrijf voor de maker(s) ervan. Enfin, dergelijke kettingen zullen wel altijd opduiken denk ik.

    Heb even email me aangeklikt zodat ik op de hoogte kan blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *